0749 101 917 info@dentatus.ro

Kíméletes szájsebészeti beavatkozások a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőben

 

Num 2206 - [:ro]intervenții Chirurgicale[:hu]szájsebészet[:en]treatment 1treatment 1[:]

Ha már szájsebészeti beavatkozásra van szüksége

akkor két nagyon fontos szempontot kell mérlegelnie:

 • Végezze azt egy hozzáértő, és komoly szakmai gyakorlattal rendelkező szájsebész specialista
 • Amennyire csak lehet, legyen a szájsebészeti kezelés kíméletes és ne legyen túlzottan megterhelő az Ön számára

Rendelőnkben a szájsebészeti beavatkozásoknál a legmodernebb érzéstelenítési technológiát alkalmazzuk. Az érzéstelenítő injekció előtt a nyálkahártyát egy lidocaint tartalmazó spray-vel valamint articaint tartalmazó gyümölcsízű zselével érzéstelenítjük. Ezzel a technikával a páciens már az injekcióval járó szúrást sem érzékeli.

Milyen esetekben lehet Önnek is szájsebészeit beavatkozásra szüksége?

Ha Ön a következő tünetek valamelyikét fedezi fel önmagán, akkor a lehető legrövidebb időn belül érdemes szájsebészhez fordulnia, hogy megelőzze a komolyabb fogászati problémák kialakulását:

 • Bedagadt arc
 • Gennyes fog és gennyzacskó a fogínyen
 • Letört a fog
 • Egyenlőtlen a fogsor alatt a csontgerinc

A Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében a következő szájsebészeti beavatkozásokkal állunk a az Ön rendelkezésére.

 • foghúzás
 • sebészeti fogeltávolítás
 • komplikált foghúzások
 • bölcsességfog műtéti eltávolítása
 • gyökércsúcs csonkolás- rezekció
 • íny alatti foggyökér eltávolítása
 • ciszta eltávolítás
 • ínyplasztika
 • csontszövet összes korrekciós műtétje
 • csontpótlás
 • sinus emelés
 • vertikális augmentáció

Foghúzás, komplikált foghúzás a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

A foghúzás legtöbbször egy egyszerű eljárás. A tökéletes, precíz technikával elvégzett foghúzás lerövidíti a beavatkozás idejét. A kezelés ideje és a húzás során keletkezett 1-2 cm-es csonthiány ellátása nagymértékben befolyásolja a gyógyulás fájdalommentességét.

A foghúzás sajnos nem minden esetben rutin eljárás. A betört gyökerek, a híd alatt felejtett gyökerek, az állcsonttal összenőtt gyökérkezelt foggyökerek eltávolítása sokszor okozhat egy nehezebb beavatkozást, amely komoly szakértelmet és felkészültséget kíván meg a szájsebésztől.

Bölcsességfog műtét a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

Sz Jseb Szet - [:hu]fogászati Kezeléseink[:ro]tratamente Stomatologice[:]A csontból teljesen előtört, csak a nyálkahártya által borított bölcsességfogat könnyű eltávolítani.

A legtöbb esetben azonban a fogelőtörés csak részlegesen vagy egyáltalán nem történik meg, a fogat csont és nyálkahártya borítja. Ilyen esetben a bölcsességfog eltávolításához precíz sebészeti műszerek felhasználását igénylő sebészeti beavatkozás szükséges. A nyálkahártya feltárása után, a csontot speciális csontfúrók segítségével távolítjuk el. Az így feltárt csontból eltávolítjuk a fogat és a nyálkahártya széleit varrattal egyesítjük.

Gyökércsúcs csonkolás - rezekció a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

Sz Jseb Szet - [:hu]fogászati Kezeléseink[:ro]tratamente Stomatologice[:]A rezekció egy olyan sebészeti beavatkozás, amelynek célja a fog megtartása és a gyökércsúcsot levő fertőzés eltávolítása a gyökércsúcssal együtt. Ezt a beavatkozást általában csak frontfogaknál és kisörlőknél alkalmazzuk abban az esetben, ha a gyökérhossz kétharmada megmarad.

Érzéstelenítés és a nyálkahártya feltárása után az illető foggyökér magasságában a csontlemezen egy kis nyílást képezünk, amelyen keresztül eltávolítjuk a gyükércsúcsot a gennyzacskóval együtt. A gyökércsúcs csonkolással együlésben a gyökértömést is elvégezzük. A feltárt nyálkahártyát a műtét befejezése után összevarrjuk.

Ciszta eltávolítás a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

A ciszták az állcsontban lévő folyadék tartalmú képződmények. Általában fájdalommentesek, fogászati röntgen vizsgálat során derülnek ki. Eltávolításuk egyszerre történik a cisztát kiváltó fog eltávolításával. Érzéstelenítés és foghúzás után a ciszta megnyílik, a falát képező nyálkahártyát speciális szájsebészeti műszerrel eltávolítjuk. A húzás széleit képező nyálkahártyát varrattal húzzuk össze.

Ínyplasztika, ínyformázás a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

Az ínyformázáson értjük az ajak és a nyelvfék átvágását, valamint a szájnyálkahártya egyéb részeinek átformázását.

A gyerekeknél a nyelvfék letapadása vele született fejlődési rendellenesség. A megrövidült nyelvfék a nyelv mozgását korlátozza, így a beszédben és a táplálkozásban nehézségek, akár fájdalom is jelentkezhet. Átmetszése egy egyszerű sebészeti beavatkozás, amely érzéstelenítéssel fájdalommentesen történik.

A felső ajakfék letapadása felelős a két metszőfog között megjelenő rés keletkezéséért. Ennek megjelenése minden esetben egy zavaró esztétikai problémát jelent. Érzéstelenítéssel történő átvágása rutin eljárás, kissebészeti műtétnek tekinthető.

Az ínyplasztikát az ínymosoly csökkentésére vagy megszüntetésére alkalmazzuk. Ínymosolyról akkor beszélünk, amikor mosolygás közben az íny túlzottan láthatóvá válik. Ez az eljárás az íny hosszának csökkentését, vagyis a fog koronai részének növelését, hosszítását jelenti. Ínyplasztikát alkalmazunk akkor is, amikor a meglévő fogak vagy a már elkészített fogpótlások ínyének lefutása egyenlőtlen.   Eredményeképpen az Ön mosolya megnyerőbb, az ínyének lefutása szebb és harmonikusabb lesz.

Csontkorrekciós műtétek a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

A csontkorrekciós műtéteket a teljes kivehető fogsorok elkészítése előtt végezzük. A mozgó nyálkahártya és a csontkinövések megakadályozzák a fogsor stabilitását, így ezek eltávolítása nagyon is szükséges. Gyakori a fogatlan páciensek esetén a ”pengevékony ” gerinc, melynek csontfúrókkal való csökkentése egy egyenletes, gömbölyű csontfelszínt eredményez. A műtét érzéstelenítéssel történik és a nyálkahártya lefejtésével kezdődik. Speciális csontfúrók segítségével a csontfelszínt átalakítjuk a fogsor megfelelő stabilitása érdekében. A csontkorrekció után 6 hetes gyógyulási idő szükséges.

Sinus emelés, arcüreg műtét a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

A felső állcsont oldalsó fogainak az elvesztése az arcüreg leereszkedését és a csont elvékonyodását okozza. Általánosságban elmondható, hogy ha minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb lesz a csontlemez a fogsor és az arcüreg között. Amennyiben a foghiányt implantátumos fogművel szeretnénk pótolni szükségünk van az arcüreg műtétre, amely korrigálja a felső oldalsó fogak elvesztése után bekövetkezett csonthiányt. A csontlemez vastagságának megnövelésére használják a szinusz lift műtétet, amely az arcüreg nyálkahártyájának a megemelését jelenti. A műtét során helyi érzéstelenítésben feltárjuk az illető fog területének megfelelően a felső állcsont felszínét. Csontfúróval csontablakot készítünk az arcüreg falán, speciális műszerek segítségével felemeljük az arcüreg nyálkahártyáját és a csontpótló anyagot behelyezzük ez alá, majd a metszést összevarrjuk. Amennyiben a szájüreg és az arcüreg közti csontlemez vastagsága nem kevesebb mint 3 mm, az implantátumok beültetését el lehet végezni az arcüreg műtéttel egyszerre. Az arcműtét után a csontosodási idő 8 hónap.

Csontpótlás

A metsző és kisörlő fogak eltávolítása után keletkezett csont mélyedések korrigálásánál használjuk leggyakrabban. A fogak elvesztése után rövid időn belül a rágási inger megszűnése hatására sorvadásnak indul az állcsont szövete. A kihúzott fog gyökerének helyén csontbemélyedések alakulnak ki, az állcsont elveszti anatómiai rajzolatát. Ilyen esetben esztétikus fogpótlást csak úgy készíthetünk, ha a csontmélyedéseket szintetikus, biokompatibilis csontpótló anyagokkal pótoljuk. Ezeket az anyagokat a nyálkahártyától egy speciális membránnal vagy titán hálóval választjuk el, ami védi a felszívódástól. A csontpótlás történhet egyszerre a foghúzással, ennek nagy előnye az eredeti csontlemez domborulatának a megtartása. A csontosodási idő 6 hónaptól 1 évig terjed. Csak a tökéletes csontosodás után helyezhetjük be az implantátumokat. Ezzel az eljárással elérjük, hogy az implantátumos fogpótlás élethűen  vagy észrevétlenül utánozza az eredeti fog anatómiáját és ennek kapcsolatát a fogínnyel.


Num 2569 - [:ro]intervenții Chirurgicale[:hu]szájsebészet[:en]treatment 1treatment 1[:]

Köszönet Koffol doktor úrnak és asszisztensének a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért.

Lovász Tamás

21 éves, mozdonyvezető

Ha felmerül Önben a gyanú, hogy fogászati problémájának sikeres megoldásához szájsebész segítségére van szüksége

akkor jöjjön el rendelőnkben egy konzultációra  és tudjon meg mindent az emberi szervezetet leginkább kímélő szájsebészeti beavatkozásokról. Konzultációs időpontot a 0749 101 917 telefon számon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel a marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Hívjon most!

Milyen egészségügyi kockázatai vannak Önre nézve annak, ha nem végeztetjük el időben a szájsebészeti beavatkozásunkat?

 • az elhanyagolt gennyes fog és többszörös tályog megjelenése csontfelszívódást okoz, ennek következtében a foghúzást követő fogpótlás csontpótlást is igényel
 • az alsó állcsontban vízszintesen elhelyezkedő bölcsességfog a szomszédos fog gyökerének felszívódását okozza, sok esetben mindkét fog eltávolítása szükséges
 • az elhanyagolt nagy méretű ciszták több fog elvesztéséhez vezethetnek

Hogyan előzheti meg az olyan fogászati problémák kialakulását, melyhez szájsebész beavatkozására van szükség?

 • rendszeres fogászati ellenőrzéssel és röntgen felvétellel a bölcsességfog okozta problémák könnyen kiszűrhetők
 • a tünetek azonnali megjelenésekor forduljon felkészült szájsebészhez, így az időben elkezdett kezelések nagyobb sikerrel járnak

Szájsebészeti beavatkozást végző orvos

Num 2284 - Nyitó Oldal

Dr. Koffol Károly Róbert

orális rehabilitáció, szakterülete: implantológia, szájsebészet

bemutatkozó
Num 2287 - Nyitó Oldal

Dr. Balogh Botond

dento-alveoláris szájsebész szakorvos

bemutatkozó

A szájsebészeti beavatkozások tehát nagy szakértelmet és komoly felkészültséget igényelnek. A Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében gyakorlott szakorvosok végzik a szájsebészeti beavatkozásokat mégpedig kíméletes módszerekkel.

Ha felmerül Önben a gyanú, hogy fogászati problémájának sikeres megoldásához szájsebész segítségre van szüksége

akkor jöjjön el rendelőnkben egy konzultációra  és tudjon meg mindent az emberi szervezetet leginkább kímélő szájsebészeti beavatkozásokról. Konzultációs időpontot a 0749 101 917 telefon számon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel és marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Hívjon most!