0749 101 917 info@dentatus.ro

Esztétikus és tartós fogtömések a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőben

Hogyan keletkezik a fogszuvasodás és mit tehet Ön annak megakadályozására?

A fogszuvasodás népbetegség melynek kialakulását a szájban lévő baktériumok valamint az étkezés során a fog felszínére tapadt ételmaradékokból képződött lepedékek okozzák. A baktériumok megtelepednek a lepedéken, és a szénhidrátok lebontása során savakat termelnek. Az ily módon termelődött savak káros hatást fejtenek ki a fogzománc felületére. Károsítják és  korrodálják azt. Így keletkeznek a szuvas fogak, melynek legegyszerűbb kezelési módja a fogtömés.

A fogszuvasodás leggyakrabban a fogak egymás felé néző oldalán, a találkozási pont alatt alakul ki. A fogszuvasodás sokszor megtévesztő, mert a fog felszínén létező aprócska lyuk egy nagy kiterjedésű üreget takar. A szuvasodás mélyen terjed a fog szöveteiben ,és sokáig nem okoz panaszt. A fogszuvasodás terjedését meg lehet akadályozni amennyiben a megfelelő fogászati ellátás a fogtömést igénybe veszi.

A fogszuvasodás tünetei, melyekre mindenképpen oda kell figyelnie

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel pácienseink hozzánk fordulnak. A fogszuvasodás kellemetlen tünetekkel jár:

 • Édesre, sósra, hidegre, melegre való érzékenység
 • Fogfájdalom
 • Az érzékeny területen megjelenő ínygyulladás
 • Kellemetlen szájszag
 • A fogzománc elszíneződése, letöredezése

Ha ezeket a tüneteket felfedezi önmagán, akkor sürgősen fogorvoshoz kell fordulnia, mert Önnek fogszuvasodása van, amit a komolyabb problémák kialakulásának megakadályozása érdekében rövid időn belül kezelni kell.

Milyen negatív következményei vannak annak, ha esztétikus tömésének elkészítését sokáig halogatja?

Egy esztétikus tömés elkészítése a Dentataus marosvásárhelyi rendelőjében egy egyszerű és gyors rutin folyamat. Elmaradásából azonban komoly fogászati problémák keletkezhetnek. Amennyiben a fenti tünetek esetén a legrövidebb időn belül nem fordul fogorvoshoz, panaszai sokasodni és erősödni fognak, nagyobb és költségesebb beavatkozásra lesz szüksége. Akár gyökérkezelésre is.

Fogaim kifehérítése és a metszőfogaim töméseinek kicserélése teljesen lenyűgözött.

Săcălean Carmen

34 éves, gazdasági szakember

Milyen pozitív tulajdonságai vannak a Dentatus marosvásárhelyi rendelőjében készülő esztétikus töméseknek ?

Az esztétikus tömések tartós megoldást jelentenek a  szuvasodás problémájára, mert nagyon kemények, kopás- és időtállók. Az esztétikus tömések színében és formájában természetesek. Tökéletesen alkalmazkodnak az Ön meglévő fogaihoz, így a tömések gyakorlatilag szabad szemmel majdnem láthatatlanok. Az esztétikus tömés elkészítése nem fájdalmas, mert helyi érzéstelenítésben készül, és egy  kezelés alkalmával egy vagy több tömés is elkészíthető. A fogászati tömőanyagok között hatalmas minőségbeli különbségek vannak. Rendelőnkben azonban csak minőségi tömőanyagokat használunk. Az esztétikus  tömések tehát számtalan  pozitív tulajdonsággal rendelkeznek:

 • Természetes hatásúak
 • Rövid idő alatt elkészülnek, elkészítésükhöz egyszeri fogászati kezelés szükséges
 • Tartós, megfelelő szájhigiénia mellett több évig-évtizedig is remekül funkcionálnak
 • Szilárdak és kopásállók
 • A rágóképességet teljes mértékben visszaállítják

Miből vannak, és hogyan készülnek az esztétikus tömések a Dentatus marosvásárhelyi rendelőjében?

Az esztétikus tömések egy kompozitnak nevezett anyagból készülnek és ultraibolya fény megvilágításra szilárdulnak meg. Egy jó fogtömés megszünteti a fájdalmat, és az érzékenységet valamint visszaállítja a rágóképességet.

Az esztétikus tömések készítésének folyamata a következő:

 1. Készül Önről egy Intraorális vagy panoráma röntgen felvétel a fogászati probléma pontos beazonosítása céljából
 2. Kezelőorvosa részletesen megbeszéli Önnel tüneteit és fogászati problémáit
 3. Ezt követi a fogak és szájüreg fizikai vizsgálata
 4. A diagnosztikai vizsgálatok eredményét kezelőorvosa érthető módon foglalja össze az Ön számára
 5. Miután Ön már pontos képet kapott a fogászati problémájáról, kezelőorvosa megoldási alternatívákat sorakoztat fel a szuvasodás kezelésére (esztétikus tömés vagy betét)
 6. Miután Ön elfogadta a kezelési tervet, helyi érzéstelenítéssel tesszük fájdalommentessé az esztétikus tömés elkészítését az Ön számára
 7. Fogorvosa a kezelendő területet izolálja és a fog nem egészséges foganyagát eltávolítja, alaposan kitisztítja
 8. Kiválasztásra kerül a megfelelő fogszín. Mivel a fogak különböző színűek ezen szinek kiválasztása digitális szín felismerő lámpa segítségével történik a pontos eredmény érdekében
 9. A kiválasztott színű tömőanyagok segítségével felépítésre kerül az esztétikus tömés. Ilyenkor a tömőanyag még puha, így a helyére illesztett tömőanyagot lámpával megvilágítjuk, hogy elnyerje szilárdságát. A digitális szín felismerő lámpa és a fogszövet színének megfelelően elhelyezett réteges tömőanyag adja meg a fogtömés természetes hatását. A fog anatómiai felszínének és színének tökéletes visszaadásával érjük el az esztétikai hatást. Ezután következik a rágófelszín végső kialakítása és a polírozása
 10. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a beavatkozás utáni teendőkről és a további kezelési időpontokról

Nagyobb foghiány esetén a hiányzó fogszövetet a fogtechnikai laboratóriumban elkészített, úgynevezett inlay, onlay betétekkel pótoljuk. Ezek a betétek a fogakat tökéletesen helyreállítják úgy esztétikailag mint funkcionálisan. Megjelenésük hasonló az esztétikus töméséhez.

Milyen esetben lehet Önnek szüksége tömésre?

A Dentataus marosvásárhelyi rendelőjében készülő esztétikus tömés sok féle fogászati problémára nyújt tartós és esztétikus megoldást:

 • Fogszuvasodás esetén
 • Meglévő amalgám tömések esztétikus tömésre történő lecserélése esetén
 • Fogainak elszíneződése esetén
 • Berepedezett, fogak esztétikus kezelésekor
 • Abban az esetben, ha az Ön fogaiból vagy régi töméseiből letörött egy kisebb darab
 • Ha fogai érzékenyek hő- és kémiai hatásra,
 • Mechanikai hatásra, ütésre sérültek fogai

Jöjjön el a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe egy esztétikai tömés konzultációra

Az esztétikus tömések készítése tehát egy egyszerű rutin kezelés, ha ön esztétikai szakértői kezekben van. Jöjjön el a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe egy esztétikai tömés konzultációra, melyen minden kérdésére szakértői választ kap rutinos esztétikai specialistáinktól.

Konzultációs időpontot a 0749 101 917 telefon számon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel a marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Hívjon most!

Fogtömést végző orvosaink

Dr. Albert Anna Enikő

Dr. Albert Anna Enikő

implantológus, esztétikai specialista

bemutatkozó
Dr. Turos Rita

Dr. Turos Rita

általános fogorvos, szakterülete: endodoncia

bemutatkozó
Dr. Koffol Károly Róbert

Dr. Koffol Károly Róbert

orális rehabilitáció, szakterülete: implantológia, szájsebészet

bemutatkozó
Dr. Eötvös Zoltán

Dr. Eötvös Zoltán

általános fogorvos

bemutatkozó
Dr. Antal Judit

Dr. Antal Judit

orális rehabilitáció

bemutatkozó
Dr. Tordai Lídia Réka

Dr. Tordai Lídia Réka

parodontológus szakorvos

bemutatkozó

Jöjjön el a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe egy esztétikai tömés konzultációra

Az esztétikus tömések készítése tehát egy egyszerű rutin kezelés, ha ön esztétikai szakértői kezekben van. Jöjjön el a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe egy esztétikai tömés konzultácira, melyen miden kérdésére szakértői választ kap rutinos esztétikai specialistainktól.

Konzultációs időpontot a 0749 101 917 telefon számon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel a marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Hívjon most!