0749 101 917 info@dentatus.ro

Fogágybetegségek kezelése és megelőzése a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőben

Num 2246 1 - [:ro]parodontopatia[:hu]fogágybetegségek Kezelése[:en]treatment 1- Copy[:]

Fogágybetegségek figyelemfelkeltő tünetei

Tekintettel arra, hogy a fogágybetegség ma népbetegségnek minősül, Önnek mindenképpen tudnia kell, hogy érintette-e ebben a betegségben, hiszen ez a gyógyuláshoz vezető út első és egyben legfontosabb lépése.

Ha pedig érintettsége egyértelműen kiderült, akkor azt is pontosan tudnia kell, hogyan kaphat hatásos orvosi segítséget a komolyabb fogászati problémák kialakulásának megakadályozására a marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Ismerje meg tehát azokat a tipikus tüneteket, amelyek arra utalnak, hogy önnek előrehaladott állapotú fogágybetegsége vagy fogínyvérzése van, és azzal a lehető legrövidebb időn belül felkészült fogorvoshoz kell fordulnia:

 • Fogmosáskor vagy akár érintésre jelentkező fogínyvérzés
 • Duzzadt, gyulladásban lévő, vörös színű íny
 • Kellemetlen lehelet, szájszag rendszeres fogmosás ellenére is
 • Nagy mennyiségű fogkő és lerakódás a fogain
 • Mozgó fogak

Milyen okokra vezethető vissza a fogágy betegségek kialakulása?

Minden étkezésünk alkalmával fogaink felületén egy lerakódás képződik, amely aztán később a szájban meglévő káros baktériumok megtelepedését teszi lehetővé. A nem kellően alapos fogápolás esetében ez a lerakódás elmeszesedik és ebből alakul ki majd a fogkő.

Az így kialakult fogkő irritálhatja az ínyt, ami egy idő után begyullad és eltávolodik a fog felszínétől. Ide aztán megtelepednek a káros baktériumok, melyek mélyen behatolnak a fog és az íny közé és egy  tasakot hoznak létre.

Ez már a fogínysorvadás kialakulásának első lépése. Ha azonban ezt időben felismerjük és felkészült szakorvoshoz fordulunk, akkor a folyamat még megállítható és részben vagy egészben visszafordítható. Ellenkező esetben a gyulladás átterjedhet az állkapocs csontszövetére is, ami csontsorvadáshoz vezethet.

Ha időben nem fordul felkészült orvoshoz akkor a fogágybetegségeknek komoly egészségügyi kockázatai vannak:

 • Ízületi panaszok kialakulását okozhatja
 • Emésztési panaszok fordulhatnak elő
 • Bőrgyógyászati tünetek megjelenése várható
 • A fogak kilazulhatnak és kieshetnek

A fogágybetegségeket tehát nem szabad elhanyagolnunk. Az időben elkezdett kezeléssel  mindez megelőzhető és kezelhető, de ha már előrehaladott állapotban van, akkor sokkal nehezebb visszafordítani a káros folyamatokat.

A fogágybetegségek megelőzése területén komoly jelentősége van annak, hogy milyen minőségű az otthoni szájápolási technikája. Mi magunk is sokat tehetünk a fogínyvérzés megakadályozása érdekében:

 • Minimum napi kétszeri alkalommal mossunk fogak, de az ideális az lenne, ha ezt minden étkezésünket követően fél órával is meg tudnánk tenni
 • Az elkopott fogkefét időben cseréljük le, hogy annak tisztító hatása megfelelő maradjon
 • Napi rendszerességgel használjunk fogselymet és fogköztisztító kefét
 • Legalább félévenkénti gyakorisággal vegyünk részt dentálhigiéniai kezelésen (fogkövek eltávolításon) egy fogorvosi rendelőben

Fogágybetegségeket kezelő orvosaink

Num 2343 - Nyitó Oldal

Dr. Albert Anna Enikő

implantológus, esztétikai specialista

bemutatkozó
Num 2315 - Nyitó Oldal

Dr. Tordai Lídia Réka

parodontológus szakorvos

bemutatkozó
Num 2284 - Nyitó Oldal

Dr. Koffol Károly Róbert

orális rehabilitáció, szakterülete: implantológia, szájsebészet

bemutatkozó
Num 2307 - Nyitó Oldal

Dr. Eötvös Zoltán

általános fogorvos

bemutatkozó
Num 2295 - Nyitó Oldal

Dr. Antal Judit

orális rehabilitáció

bemutatkozó
Num 2299 - Nyitó Oldal

Dr. Turos Rita

általános fogorvos, szakterülete: endodoncia

bemutatkozó

A fogágy-betegségek kialakulása megelőzhető. Tegyen meg Ön is mindent azért, hogy megelőzze a komolyabb fogászati problémák kialakulását

Az időnek a fogágybetegségek sikeres kezelése esetében fontos szerepe van. Minél korábban ismerjük fel saját magunkon a fogágybetegségek jelenlétére utaló jeleket és minél korábban fordulunk felkészült szakemberhez, annál nagyobb az esélye a káros folyamatok visszafordításának és a fogágybetegségek sikeres kezelésének.

Jöjjön el ön is a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe és vegyen részt egy fogágybetegségeket megelőző konzultáción, melyen felkészült szakorvosaink pontosan beazonosítják azt, hogy Ön érintett-e ebben a népbetegségben és ha igen, akkor mi a sikeres kezelés módja. Konzultációs időpontot  a 0749 101 917-es telefonszámon tud kérni .

Hívjon most!