0749 101 917 info@dentatus.ro

Fogágybetegségek kezelése és megelőzése a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőben

Fogágybetegségek figyelemfelkeltő tünetei

Tekintettel arra, hogy a fogágybetegség ma népbetegségnek minősül, Önnek mindenképpen tudnia kell, hogy érintette-e ebben a betegségben, hiszen ez a gyógyuláshoz vezető út első és egyben legfontosabb lépése.

Ha pedig érintettsége egyértelműen kiderült, akkor azt is pontosan tudnia kell, hogyan kaphat hatásos orvosi segítséget a komolyabb fogászati problémák kialakulásának megakadályozására a marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Ismerje meg tehát azokat a tipikus tüneteket, amelyek arra utalnak, hogy önnek előrehaladott állapotú fogágybetegsége vagy fogínyvérzése van, és azzal a lehető legrövidebb időn belül felkészült fogorvoshoz kell fordulnia:

 • Fogmosáskor vagy akár érintésre jelentkező fogínyvérzés
 • Duzzadt, gyulladásban lévő, vörös színű íny
 • Kellemetlen lehelet, szájszag rendszeres fogmosás ellenére is
 • Nagy mennyiségű fogkő és lerakódás a fogain
 • Mozgó fogak

Milyen okokra vezethető vissza a fogágy betegségek kialakulása?

Minden étkezésünk alkalmával fogaink felületén egy lerakódás képződik, amely aztán később a szájban meglévő káros baktériumok megtelepedését teszi lehetővé. A nem kellően alapos fogápolás esetében ez a lerakódás elmeszesedik és ebből alakul ki majd a fogkő.

Az így kialakult fogkő irritálhatja az ínyt, ami egy idő után begyullad és eltávolodik a fog felszínétől. Ide aztán megtelepednek a káros baktériumok, melyek mélyen behatolnak a fog és az íny közé és egy  tasakot hoznak létre.

Ez már a fogínysorvadás kialakulásának első lépése. Ha azonban ezt időben felismerjük és felkészült szakorvoshoz fordulunk, akkor a folyamat még megállítható és részben vagy egészben visszafordítható. Ellenkező esetben a gyulladás átterjedhet az állkapocs csontszövetére is, ami csontsorvadáshoz vezethet.

Ha időben nem fordul felkészült orvoshoz akkor a fogágybetegségeknek komoly egészségügyi kockázatai vannak:

 • Ízületi panaszok kialakulását okozhatja
 • Emésztési panaszok fordulhatnak elő
 • Bőrgyógyászati tünetek megjelenése várható
 • A fogak kilazulhatnak és kieshetnek

A fogágybetegségeket tehát nem szabad elhanyagolnunk. Az időben elkezdett kezeléssel  mindez megelőzhető és kezelhető, de ha már előrehaladott állapotban van, akkor sokkal nehezebb visszafordítani a káros folyamatokat.

A fogágybetegségek megelőzése területén komoly jelentősége van annak, hogy milyen minőségű az otthoni szájápolási technikája. Mi magunk is sokat tehetünk a fogínyvérzés megakadályozása érdekében:

 • Minimum napi kétszeri alkalommal mossunk fogak, de az ideális az lenne, ha ezt minden étkezésünket követően fél órával is meg tudnánk tenni
 • Az elkopott fogkefét időben cseréljük le, hogy annak tisztító hatása megfelelő maradjon
 • Napi rendszerességgel használjunk fogselymet és fogköztisztító kefét
 • Legalább félévenkénti gyakorisággal vegyünk részt dentálhigiéniai kezelésen (fogkövek eltávolításon) egy fogorvosi rendelőben

Fogágybetegségeket kezelő orvosaink

Dr. Albert Anna Enikő

Dr. Albert Anna Enikő

implantológus, esztétikai specialista

bemutatkozó
Dr. Tordai Lídia Réka

Dr. Tordai Lídia Réka

parodontológus szakorvos

bemutatkozó
Dr. Koffol Károly Róbert

Dr. Koffol Károly Róbert

orális rehabilitáció, szakterülete: implantológia, szájsebészet

bemutatkozó
Dr. Eötvös Zoltán

Dr. Eötvös Zoltán

általános fogorvos

bemutatkozó
Dr. Antal Judit

Dr. Antal Judit

orális rehabilitáció

bemutatkozó
Dr. Turos Rita

Dr. Turos Rita

általános fogorvos, szakterülete: endodoncia

bemutatkozó

A fogágy-betegségek kialakulása megelőzhető. Tegyen meg Ön is mindent azért, hogy megelőzze a komolyabb fogászati problémák kialakulását

Az időnek a fogágybetegségek sikeres kezelése esetében fontos szerepe van. Minél korábban ismerjük fel saját magunkon a fogágybetegségek jelenlétére utaló jeleket és minél korábban fordulunk felkészült szakemberhez, annál nagyobb az esélye a káros folyamatok visszafordításának és a fogágybetegségek sikeres kezelésének.

Jöjjön el ön is a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe és vegyen részt egy fogágybetegségeket megelőző konzultáción, melyen felkészült szakorvosaink pontosan beazonosítják azt, hogy Ön érintett-e ebben a népbetegségben és ha igen, akkor mi a sikeres kezelés módja. Konzultációs időpontot  a 0749 101 917-es telefonszámon tud kérni .

Hívjon most!