0749 101 917 info@dentatus.ro

Biztonságos és fájdalommentes fogbeültetés (implantálás) a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőben

 

Num 2150 - [:ro]implantologie[:hu]fogbeültetés[:en]treatment 1[:]

Amit a fogbeültetésről (fogászati implantálásról) mindenképpen tudnia kell, ha hiányzó fogait szeretné biztonságosan és tartósan pótoltatni

Fogbeültetéstől nagyon sok páciens tartózkodik, pedig az implantáció mára már biztos és gyakorlott kezekben egy egyszerű kezeléssé vált.

Maga a fogászati implantátum egy  mesterséges foggyökér ami egy titánból készült fémcsavar. A titán egy biokompatibilis, szervezetbarát anyag, amely az emberi szervezet számára kedvező tulajdonságokkal rendelkezik.

Fogbeültetéskor ezt a titán csavart helyezzük be az állcsontba a hiányzó fog helyére. A foggyökér szerepét betöltő implantátumra építjük rá a fogpótlást.

A fogpótlás két részből áll:

 • a fejből ami lehet titán vagy cirkon
 • a koronából ami lehet fémkerámia vagy cirkon.

Az így készült  implantátumos fogmű teljes mértékben visszaadja a rágóképességet és esztétikus megjelenést kölcsönöz. Ön tehát egy természetes hatású, színű és formájú fogpótlás boldog tulajdonosa és viselője lesz.

Milyen pozitív tulajdonságai vannak a fogbeültetésnek, azaz a fogászati implantációnak

 • Ön visszanyeri eredeti rágóképességét és a jövőben már korlátozások nélkül ehet és ihat, akár csak a termeszétes fogaival
 • Ön visszanyeri esztétikus mosolyát, így rossz érzések nélkül beszélhet és nevethet
 • Ön megóvja a hiányzó fogak melletti és az azokkal szemben álló fogait az aránytalan terhelésből adódó bedőléstől és elmozdulástól
 • Ön elkerülheti a csontsorvadás veszélyét, amely a későbbiekben akadályozó tényezője lehet a fogbeültetésnek

Mely esetben javasolt az Ön számára is fogászati implantátum beültetése

Egy foghiány esetében

 • A leggyakrabban előforduló foghiány a szemfog utáni első kisörlő elvesztése. Hiánya nagy esztétikai és funkcionális károkkal jár. Ennek a fognak a pótlása hagyományosan a szemfog csiszolását igényli, azonban ez teljes mértékben elkerülhető fogászati implantátum beültetésével.
 • A metszőfogak elvesztése balesetek következtében, vagy amikor a hagyományos kezelések már nem működnek és a fogat el kell távolítani a fogsorból
 • A maradandó fogcsira- hiány okozta foghiány pótlására, leggyakoribb a felső kismetszők hiánya

Több fog pótlása esetén

a hiányt körülvevő fogak nem elég erősek egy híd elkészítéséhez, vagy a hagyományos protetikai kezeléssel – híddal megoldható lehetne a foghiány, de Ön nem szeretné lecsiszoltatni egészséges fogait

Teljes foghiány esetén

a kivehető fogsor rögzítésére, ilyenkor a fogsort patent szerű, kis gömbfejekkel rögzítjük az implantátumhoz. Nagyon gyakori az alsó kivehető fogsorok stabilitásának hiánya, e miatt pácienseink a beszédben, rágásban fellépő nehézségekről számolnak be, melyek a fogászati implantátumok beültetésével teljes mértékben kezelhetők

Hogyan történik a fogbeültetés (fogászati implantáció) a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében

1. A fogbeültetés (implantálás) első lépése: a részletes vizsgálat

Num 2150 - [:ro]implantologie[:hu]fogbeültetés[:en]treatment 1[:]Az Ön általános egészségügyi állapotának felmérése után következik a szájüregi és radiológiai vizsgálat, így kapunk egy átfogó képet arról, hogy biztonságos körülmények között elvégezhetjük-e az implantálást. Az átfogó vizsgálat után Önnel közösen készítünk egy részletes kezelési tervet és a részletes és érthető  árajánlatot.

2. A fogbeültetés (implantálás) második lépése: szájüregi vizsgálat során megállapított szájhigiéniás problémák kezelése

A fogbeültetés előtt kerül sor a fogkövek eltávolítására ultrahangos fogkőleszedővel. A szájhigiénia rendszeres elvégzése elengedhetetlen tényezője a sikeres fogbeültetésnek, ezért a dentálhigiénikus több lépésben ellenőrzi ennek hiánytalanságát

3. A fogbeültetés (implantálás) harmadik lépése: az egyéb a fogászati problémák megoldása

Mielőtt fogbeültetésre kerülne sor, el kell végeznünk minden olyan beavatkozást, mely befolyásolhatja a beültetett implantátumok gyógyulási folyamatát. Ilyen lehet az eltört foggyökerek  eltávolítása,  fogszuvasodások kezelése tömésekkel, és a gyökértömések elvégzése.

4. A fogbeültetés (implantálás) negyedik lépése: a műtéti beavatkozás

A műtét során a rendelőt a sterilitási szabványoknak megfelelően készítjük elő. A töméseknél is használt helyi érzéstelenítéssel végezzük a műtétet, ezáltal a beavatkozás fájdalommentes lesz az Ön számára és a félelemérzete szertefoszlik.

Az implantálásra használt sebészeti készülék segítségével előkészítjük a csontot az előzőleg megtervezett méretű implantátum befogadására. A műtéti idő függ a behelyezett implantátumok számától. A beültetett implantátumot a zárócsavarral zárjuk majd az ínyszéleket varrattal egyesítjük.

5. A fogbeültetés (implantálás) ötödik lépése: a varratszedés

A műtét utáni  7.-10. napon történik meg a varratok eltávolítása és egy kontrolvizsgálat, hogy minden rendben van-e az implantátumukkal és a gyógyulási folyamattal.

6. A fogbeültetés (implantálás) hatodik lépése: a gyógyulási időszak

A gyógyulási időszak alatt történik az implantátum csontosodása. A biztonságos beágyazódásra 3,4 hónap szükséges. A gyógyulási szakasz alatt a foghiányt ideiglenes fogművel pótolhatjuk.

7. A fogbeültetés (implantálás) hetedik lépése: az ínyformázás

A gyógyulási periódus befejeztével következik a gyógyulást ellenőrző röntgen felvétel elkészítése és a nyálkahártyát megformázó gyógyulási csavar behelyezése. Ebben az ülésben helyi érzéstelenítéssel egy apró helyen az implantátum felett az ínyt felszabadítjuk és behelyezünk egy ínyformázó csavart.

8. A fogbeültetés (implantálás) nyolcadik lépése: az implantációs fogpótlás készítése

Az íny 10 napos formázását követi a lenyomatvétel a fogpótlás elkészítéséhez. A lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol elkészül az Ön által megálmodott implantációs fogpótlás. Ez kerül végleges rögzítésre a beültetett implantátumokhoz.

Ezzel a nyolc egyszerű lépéssel Ön tehát már teljes értékű, terhelhető és esztétikus fogpótlás boldog tulajdonosa lesz, amivel pozitív irányba változik majd meg életminősége, hiszen visszanyerte fiatalkori rágóképességét és a felhőtlen mosolygás lehetőségét.

Azonban az  implantációs utókezelés épp olyan fontos, mint az egész beavatkozás. A rendszeres, 6 havonta elvégzett ellenőrzés és a az orvos által elrendelt előírások szerint a szájhigiéniai szabályok betartása biztosítják a kezelés sikerességét.

Rágásban, beszédben stabil fogsorom lett a doktornő által elvégzett, fájdalommentes fogbeültetés után.

Kósa Gizella

81 éves, nyugdíjas

Fogászati implantációra van szüksége?

Hívjon most!

Milyen implantációs fogpótlások közül választhat elképzeléseinek és lehetőségeinek megfelelően a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjében?

Az implantátumokra különféle anyagból készült fejeket (felépítményeket) tehetünk:

 • fehér színű – cirkonból
 • fém színű – titánból

A fogpótlás készülhet cirkon vagy fémvázra. A fogpótlások minden esetben esztétikusak és természetes hatásúak.

A fogpótlást az implantátumfejhez kétféleképpen rögzíthetjük, hagyományosan ragasztással vagy lecsavarozható megoldással. Ennek az eljárásnak a nagy előnye, hogy a fogpótlás lecsavarozása után bármilyen beavatkozás elvégezhető az implantátum körül.

Teljes fogatlanság esetén többféle megoldás létezik.

Amennyiben kivehető fogpótlást szeretnénk készíteni elégséges 2-4 implantátum beültetése. Az alsó állcsontnál végezzük leggyakrabban, a két alsó szemfog helyére kerül az implantátum és a fogsor két gömb fejeccsel rögzül az implantátumhoz.

Milyen egészségügyi kockázatai vannak annak, ha hosszú távon nem gondoskodik hiányzó fogainak pótlásáról (fogászati implantátumokkal) ?

Foghiány esetén, 6 hónappal a foghúzást követően a hiányzó fogakat pótolni kell, azaz fogpótlás készítése szükséges. A fogpótlás történhet implantátumos fogművel vagy hagyományos fogpótlásokkal.

Amennyiben a hiányzó fogak pótlása nem történik meg időben:

 • a hiányzó fog helyén megkezdődik a fogágy (nyálkahártya, csont) leépülése, ezért a rég elveszített fogak implantátummal történő pótlása már csak csontpótlással oldható meg
 • a fogak elvándorolnak, a foghiányt határoló fogak a rágóerők hatására bedőlnek, így megnehezítik a későbbi fogpótlás késztésének lehetőségét
 • a foghiánnyal szemben lévő fogak benőhetnek a hiány helyére, az állkapocsízületben fájdalmat és kattogást okoznak (ennek következtében fejfájás jelentkezik)
 • a hiányzó fogak terhelését a többi fogak veszik át, így azok fokozott kopásnak és túlterhelésnek vannak kitéve
 • az elvesztett fogak hiánya befolyásolja a rágást és a táplálkozást, ezáltal az egész szervezet egészségi állapotát
 • komoly esztétikai hiányosság jelentkezik (arc beesés, idősebbnek néz ki a koránál)

A foghiány okozta negatív következmények mind elkerülhetők, ha a foghúzást követően 6-12 hónapon belül elkészülnek a pótlások.

Fogbeültetést végző fogorvosaink

Num 2284 - Nyitó Oldal

Dr. Koffol Károly Róbert

orális rehabilitáció, szakterülete: implantológia, szájsebészet

bemutatkozó
Num 2343 - Nyitó Oldal

Dr. Albert Anna Enikő

implantológus, esztétikai specialista

bemutatkozó
Num 2287 - Nyitó Oldal

Dr. Balogh Botond

dento-alveoláris szájsebész szakorvos

bemutatkozó

A fogbeültetés tehát egy egyszerű rutin eljárás, ha ön szakértői kezekben van

Jöjjön el a Dentatus marosvásárhelyi fogászati rendelőjébe egy implantációs konzultációra, melyen miden kérdésére szakértői választ kap rutinos specialistainktól a fogbeültetéssel kapcsolatban.

Konzultációs időpontot a 0749 101 917 telefon számon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel a marosvásárhelyi fogászati rendelőnkben.

Hívjon most!